Pages

Thursday, November 18, 2010

A trip to CAIRO(Giza) dan SALAM Aidil Adha.

Salam Aidil Adha..
Kali ni aku join kan dua cerita sekali malas kot nak tulih laa,,
Bnyk sngt p jalan2 letih dah..

Pada hari Ahad bersamaan dgn 8 Zulhijjah/14nov , aku dgn 4 org memba yg lain p jalan2 kat cairo.
kami bertolak dalam pukul 2++ dari Utubis Kaherah dgn menaiki bas ,,
Naik bas lagi safe dari naik metro bus(mcm van)..
Klu naik metro bus depa bawak gila kot,, derek seriau jaa tgk dia dok cilok2..
Pejalan sngt slow sbb bnyk org balik kampung,cuti raya..
Sampai2 ja kat cairo, dr ragab, dr arab yg bekerja dkt hospital sultanah bahiyah aloq setaq jemput kami,,Dia actually kawan kpd bapak member aku ,Khalis. Dia sponsor nak bawak kami jalan kat sini.


First skli kami singgah dkt rumah Dr Ragab dulu, family dia ada masak dinner utk kami, yeahh,
Best!! makan makanan arab, entah nama apa aku lupa, tpi nasi yg balut dgan sayuq tu sdp.. Rasa macm kosyari .. ayam pangang fuhh sdp... ha, roti pisang ,letak cokelat dgn kacang tu best,,.. Mmg aku makan sampai kenyang2 arhh..jimat duit..

Pastu kami p Arma , rumah malaysia,, kami amik dua bilik.. tak silap aku satu bilik harga 80 genih(40 ringgit malaysia) .. mcm hotel gak arhh,, samapi tru bukak tv ade parabola,, dok kat egypt ni mcm lama tak tgk tv..bnyk gak movie best2 mlm tuh..lyan!!
Mlm tu aku jumpa member pasum aku, wan gopeng,, sembang2 dulu, pastu p lepak kat kedai makan rubaq firah( suku ayam)..Mlm tu tidoq lambat, tgk movie lagi...

okay esok tu kami p ke giza naik train mcm ktm arhh...
naik teksi p tmpt pyramid...sampai satu tmpt mcm kdai yg menawarkan package utk ke pyramid...
kami pilih p dgn unta.. waa best ,, first experience naik unta, kot padang pasir plak..best2..mcm2 arhh buat kat sana.haha esok 10 zullhijah raya haji,so smpt kami buat video salam perantauan sambil naik unta..ahhaha. p melawat ruang yg dikatakan makam, dan juga masuk dlm pyramid... Actually tak leh amik pic dlm pyramid tp lepas gak satu pic pakai henset..hahaaahha.. Facepalm kpd guard kat situ... hahah.. sbb dia kata nak masuk ada tiket,, tp aku tgk semua tu suap guard2 kat situ jaa,..
okay nih pic yg ada...ada bnyk lagi.nak tgk p fb aku.... maleih aku nak tulih bnyk...
pic sebelah ni dlm pyramid....... curi curi ambik..hahaha







2 comments:

  1. Bilalah akak nak sampai sini...Bestnya.

    ReplyDelete
  2. datang je....sini perbelanjaan murah jee...

    ReplyDelete